Recepty na pomalý hrnec 3,5 l
hovězí kosti (1-3, dle potřeby)
2 střední mrkve
1 petržel
80 g celeru
1 cibule
3 kuličky nového koření
2 bobkové listy
4 kuličky černého pepře
1,5 - 2l vody
polévkové nudle
sůl
pepř
Do pomalého hrnce vložíme hovězí kost, přidáme oloupanou zeleninu (nekrájíme) a cibuli, u té sloupneme jenom vnější slupku, jinak ji necháme vcelku. Vše posypeme troškou soli, pepře a přidáme nové koření, bobkový list a černý pepř.
Zalijeme vodou tak, aby bylo vše ponořené a hrnec zapneme na nízkou teplotu na 7 hodin (je možné klidně i 10 – 12 hodin, vývar bude mít silnější chuť) nebo na vysokou teplotu na 4 hodin. Jakmile je vše měkké, vyndáme kost, zeleninu a vývar přecedíme ideálně přes pláténko nebo velmi jemný cedník. Z kosti obereme maso.
Zeleninu (kromě cibule, tu vyhodíme) nakrájíme na malé kostky, vývar mírně naředíme vodou a dosolíme dle chuti.
Zvlášť si uvaříme nudle do polévky, které potom přidáme do vývaru společně s obraným masem z kosti. Ozdobíme petrželkou.